Dankzij verrassende opbrengsten en sterke oogsten in Rusland staat de wereldprijs van tarwe op het laagste punt van dit jaar. En die prijs blijft dalen. Maar of de consument daarvan profiteert?
Opvallend genoeg gaat de prijs voor een brood alleen maar omhoog in de winkel de laatste maanden, zo schrijft de Telegraaf (€).
De krant sprak met Gijs van Dam, onafhankelijk grondstoffenexpert. Hij noemt het een ‘schande’ dat de broodprijs de laatste tijd zo is gestegen, omdat daar op dit moment geen reden voor is.
De voornaamste reden van het graanoverschot zijn de Russen. Zij verrasten de afgelopen weken de hele markt met een ongekend grote zomeroogst. Experts verwachten dat door het overaanbod er nog zeker een jaar geen significante stijging van de tarweprijs boven het huidige niveau te verwachten valt.
Maar er zijn meer redenen. Zo zag de tarweoogst er in de VS dit jaar door droogte en hitte aanvankelijk slecht uit. Volgens een grondstoffenstrateeg bij ING Research was dat ook in Europa te merken door speculanten die instapten met grote contracten. Later bleek het effect mee te vallen, aldus de expert in de Telegraaf.
Per saldo zijn de mondiale tarwevoorraden flink gestegen, zo claimt Van Dam in De Telegraaf. Maar de broodprijs lijkt zich daar weinig van aan te trekken.